II Liceum Ogólnokształcące w Zabrzu

logo14

 brazowe liceum 2020

KONTAKT

AKTUALNOŚCI

OSIĄGNIĘCIA SZKOŁY

REKRUTACJA

MATURA

26230732 1753462301390793 5040742980383526149 n

II Liceum Ogólnokształcące w Zabrzu - INNY WYMIAR NAUKI!

Od 70 lat kształcimy przyszłych naukowców, lekarzy, architektów, prawników i artystów.
Od 40 lat jesteśmy Szkołą Stowarzyszoną UNESCO.
Organizujemy międzynarodowe wyjazdy i przedsięwzięcia – odwiedziliśmy już niemal całą Europę.
Jesteśmy wśród 100 najlepszych śląskich liceów – według rankingu „Perspektyw”.
Od lat patronuje nam Fundacja Śląskiego Centrum Chorób Serca, 
a Ambasadorem naszej szkoły jest prof. Marian Zembala.

Współpracujemy z Politechniką Śląską.

Rozwijamy talenty naukowe, sportowe i artystyczne!

 

Stawiamy na naukę!

 

UMOWY PATRONACKIE

 

27 marca 2017 r. Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 5 podpisał umowę z Wydziałem Górnictwa i Geologii Politechniki Śląskiej.

Celem współpracy jest popularyzacja kształcenia technicznego.

ZSO nr 5 kładzie szczególny nacisk na działalność klas STEM, w związku z tym współpraca    z Politechniką ma  duże znaczenie w procesie kształcenia uczniów deklarujących chęć poszerzania wiedzy i rozwijania swoich zainteresowań. Szkoła proponuje uczniom wycieczki dydaktyczne, udział w wykładach prowadzonych przez pracowników naukowych Politechniki Śląskiej oraz zajęcia warsztatowe w  pracowniach specjalistycznych i laboratoriach.

 

{gallery}politechnika_wspolpraca_2017{/gallery}

 

Zdjęcia: Wydział Górnictwa i Geologii, Politechnika Śląska

 

 

W dniu 19 marca 2015 roku, nastąpiło uroczyste podpisanie 
UMOWY PATRONACKIEJ 
pomiędzy  
Fundacją Śląskiego Centrum Chorób Serca a Zespołem Szkół Ogólnokształcących nr 5 w Zabrzu.

 

{gallery}patronat_sccs{/gallery}

 

Nasza szkoła stara się stwarzać warunki sprzyjające wszechstronnemu rozwojowi ucznia,
jego dalszemu kształceniu, motywuje go do samodzielności
oraz
przygotowuje do aktywności w środowisku lokalnym i w świecie współczesnym.

 


Podsumowanie Projektu PO WER - "Włochy od kuchni"

Bez tytułu

Uczniowie naszego liceum zakończyli pracę w przedsięwzięciu „Włochy od kuchni” będącego częścią projektu Ponadnarodowa mobilność uczniów w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.


Jakie są założenia projektu? Uczestnikami projektu mogą być uczniowie od VI klasy szkoły podstawowej do momentu zakończenia edukacji szkolnej, chcący zdobyć i pogłębić umiejętności związane z obszarem działań projektowych oraz różnorodnych dziedzin takich jak: praca w międzynarodowej grupie, rozwijanie relacji społecznych, doskonalenie umiejętności z dziedziny technologii informacyjno-komunikacyjnej, planowania oraz realizacji działań projektowych.


Głównym założeniem projektu są zagraniczne wyjazdy grup uczniów wraz z opiekunami do krajów Unii Europejskiej trwające od 7 do 14 dni, dotyczące realizacji dowolnych zagadnień projektowych wpisujących się w podstawę programową.


Celem wyjazdów uczniów jest wzmocnienie przekrojowych kompetencji kluczowych, w tym m.in.: nauka języków obcych, rozwijanie umiejętności uczenia się, nabycie nowych kompetencji niezbędnych do rozwoju osobistego, przyszłego zatrudnienia i aktywnego obywatelstwa europejskiego.


Wartość dofinansowania na działanie w projekcie „Włochy od kuchni” wyniosła 63 661,00 PLN. Dzięki tym funduszom zrealizowane zostało przygotowanie językowe uczniów, a także główna część projektu: wyjazd do szkoły Istituto Tecnico Economico Enrico Tosi w Busto Arsizio. Jest to zaprzyjaźniona z nami szkoła, z którą wspólnie uczestniczyliśmy w projektach międzynarodowych Comenius i Erasmus +.


Tygodniowy pobyt we Włoszech 12-osobowej grupy licealistów obfitował w wydarzenia edukacyjne, kulturalne i kulinarne. Dzięki gościnności naszych gospodarzy, mogliśmy brać udział zajęciach z przedsiębiorczości, w lekcjach CLIL dotyczących zagadnień geograficznych i historycznych, zajęciach z języka angielskiego, a także w lekcjach poświęconych budowaniu i programowaniu robotów oraz szkoleniu dotyczącym Virtual Reality. Szkołę zwiedziliśmy nie tyle od podszewki, ile od tytułowej kuchni, dowiadując się od oprowadzającej nas po swoim królestwie szefowej kuchni, że tygodniowo szkolna kuchnia zużywa kilkaset kilogramów makaronu i ziemniaków. Podziwialiśmy architekturę Busto Arsizio i poznaliśmy tajniki produkcji tkanin w muzeum włókiennictwa. Zobaczyliśmy najcenniejsze zabytki Mediolanu – od pełnej tajemnic, zmuszającej do zadumy Piety Rondanini, przez malownicze kościoły, pełną niesamowitych dzieł sztuki Pinacoteca Brera, słynącą ze zgiełku, tłumów turystów i luksusowych sklepów galerię Wiktora Emanuela, aż po zapierającą dech w piersiach jedną z największych na świecie katedr – Duomo. Nawet La Scala otwarła przed nami swoje podwoje podczas próby przed premierą spektaklu. Horyzonty naukowe pozwoliły nam rozszerzyć wizyty w pełnym niespodzianek (łodzi podwodnych, makiet satelit, strojów kosmonautów i innych cudów techniki) muzeum Leonarda da Vinci oraz muzeum Volty w Como.


W Gallarate, zgodnie z zasadą: coś dla ciała, coś dla ducha, zrealizowaliśmy dwa punkty programu: poznaliśmy włoską sztukę współczesną – od instalacji świetlnych i ceramicznych
przez zaangażowane politycznie plakaty aż po sztukę funkcjonalna – oraz sztukę kulinarną. Zwiedziliśmy bowiem również jedną z największych w regionie szkół gastronomicznych, zaglądając do licznych kuchni, obserwując przygotowywanie potraw, a następnie delektując się przygotowanymi dla nas specjałami – opiekaną w cieście dynią, domowej roboty bułeczkami, delikatną wieprzowiną z różyczkami brokułów oraz kruchym i puszystym jednocześnie ciastem „dyplomatka”. Przepis na to ten smakołyk oczywiście znalazł się w stworzonej w ramach projektu książki kucharskiej, w której zebraliśmy przepisy na wybrane i wypróbowane włoskie dania. Ponieważ jednym z najważniejszych założeń projektu było rozwijanie kompetencji kluczowej – wielojęzyczności, broszura zawiera receptury w trzech wersjach językowych: włoskiej, angielskiej i polskiej. Dla poszukujących elementów języka włoskiego i angielskiego związanych z tematem jedzenia przygotowaliśmy także słowniczek. Przed kolejnym wyjazdem lub wycieczką do własnej kuchni – słówka podane na talerzu. Można się nimi delektować do woli.


Co dał uczniom i szkole udział w projekcie? Z pewnością pomógł w nabyciu nowych umiejętności językowych, zwiększył kompetencje związane z technologią informacyjno-komunikacyjną, pozwolił rozwinąć umiejętności organizacyjne i kreatywność. Dał również okazję do narysowania i namalowania inspirowanych Mediolanem prac, które czekają na Was w szkole i będą przypominać najciekawsze odwiedzone miejsca. Nawet najmłodsze dzieci ze szkoły podstawowej mogły posłuchać o naszym projekcie i w konkursie plastycznym pokazały, jak w nieszablonowy sposób można opowiedzieć na kartce papieru o najsmaczniejszych potrawach kuchni włoskiej.


Czego jeszcze nauczyliśmy się i dowiedzieliśmy podczas projektu? A jeszcze tego, że przed wejściem do pociągu we Włoszech należy skasować bilet, że nawet na dworcu kolejowym może być mała galeria sztuki, że w La Scali można głośno okazywać niezadowolenie z jakości spektaklu, że wywiadówki we włoskich szkołach są często indywidualne i trwają od rana, że warzywa na targu mają barwy z innego spektrum niż nasze, że widok z dachu katedry w Mediolanie odbiera mowę, że tiramisu nigdy się nam nie znudzi i że kelner mówiący, że tiramisu dzisiaj zabrakło z pewnością żartuje :-)


W skrócie: polecamy udział w projektach wszystkim, którzy są otwarci na inne kultury, inne języki i innych ludzi. Jeszcze długo będziemy smakować tą wizytę…


Podsumowanie Projektu PO WER - "Włochy od kuchni"

Bez tytułu

Uczniowie naszego liceum zakończyli pracę w przedsięwzięciu „Włochy od kuchni” będącego częścią projektu Ponadnarodowa mobilność uczniów w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.


Jakie są założenia projektu? Uczestnikami projektu mogą być uczniowie od VI klasy szkoły podstawowej do momentu zakończenia edukacji szkolnej, chcący zdobyć i pogłębić umiejętności związane z obszarem działań projektowych oraz różnorodnych dziedzin takich jak: praca w międzynarodowej grupie, rozwijanie relacji społecznych, doskonalenie umiejętności z dziedziny technologii informacyjno-komunikacyjnej, planowania oraz realizacji działań projektowych.


Głównym założeniem projektu są zagraniczne wyjazdy grup uczniów wraz z opiekunami do krajów Unii Europejskiej trwające od 7 do 14 dni, dotyczące realizacji dowolnych zagadnień projektowych wpisujących się w podstawę programową.


Celem wyjazdów uczniów jest wzmocnienie przekrojowych kompetencji kluczowych, w tym m.in.: nauka języków obcych, rozwijanie umiejętności uczenia się, nabycie nowych kompetencji niezbędnych do rozwoju osobistego, przyszłego zatrudnienia i aktywnego obywatelstwa europejskiego.


Wartość dofinansowania na działanie w projekcie „Włochy od kuchni” wyniosła 63 661,00 PLN. Dzięki tym funduszom zrealizowane zostało przygotowanie językowe uczniów, a także główna część projektu: wyjazd do szkoły Istituto Tecnico Economico Enrico Tosi w Busto Arsizio. Jest to zaprzyjaźniona z nami szkoła, z którą wspólnie uczestniczyliśmy w projektach międzynarodowych Comenius i Erasmus +.


Tygodniowy pobyt we Włoszech 12-osobowej grupy licealistów obfitował w wydarzenia edukacyjne, kulturalne i kulinarne. Dzięki gościnności naszych gospodarzy, mogliśmy brać udział zajęciach z przedsiębiorczości, w lekcjach CLIL dotyczących zagadnień geograficznych i historycznych, zajęciach z języka angielskiego, a także w lekcjach poświęconych budowaniu i programowaniu robotów oraz szkoleniu dotyczącym Virtual Reality. Szkołę zwiedziliśmy nie tyle od podszewki, ile od tytułowej kuchni, dowiadując się od oprowadzającej nas po swoim królestwie szefowej kuchni, że tygodniowo szkolna kuchnia zużywa kilkaset kilogramów makaronu i ziemniaków. Podziwialiśmy architekturę Busto Arsizio i poznaliśmy tajniki produkcji tkanin w muzeum włókiennictwa. Zobaczyliśmy najcenniejsze zabytki Mediolanu – od pełnej tajemnic, zmuszającej do zadumy Piety Rondanini, przez malownicze kościoły, pełną niesamowitych dzieł sztuki Pinacoteca Brera, słynącą ze zgiełku, tłumów turystów i luksusowych sklepów galerię Wiktora Emanuela, aż po zapierającą dech w piersiach jedną z największych na świecie katedr – Duomo. Nawet La Scala otwarła przed nami swoje podwoje podczas próby przed premierą spektaklu. Horyzonty naukowe pozwoliły nam rozszerzyć wizyty w pełnym niespodzianek (łodzi podwodnych, makiet satelit, strojów kosmonautów i innych cudów techniki) muzeum Leonarda da Vinci oraz muzeum Volty w Como.


W Gallarate, zgodnie z zasadą: coś dla ciała, coś dla ducha, zrealizowaliśmy dwa punkty programu: poznaliśmy włoską sztukę współczesną – od instalacji świetlnych i ceramicznych
przez zaangażowane politycznie plakaty aż po sztukę funkcjonalna – oraz sztukę kulinarną. Zwiedziliśmy bowiem również jedną z największych w regionie szkół gastronomicznych, zaglądając do licznych kuchni, obserwując przygotowywanie potraw, a następnie delektując się przygotowanymi dla nas specjałami – opiekaną w cieście dynią, domowej roboty bułeczkami, delikatną wieprzowiną z różyczkami brokułów oraz kruchym i puszystym jednocześnie ciastem „dyplomatka”. Przepis na to ten smakołyk oczywiście znalazł się w stworzonej w ramach projektu książki kucharskiej, w której zebraliśmy przepisy na wybrane i wypróbowane włoskie dania. Ponieważ jednym z najważniejszych założeń projektu było rozwijanie kompetencji kluczowej – wielojęzyczności, broszura zawiera receptury w trzech wersjach językowych: włoskiej, angielskiej i polskiej. Dla poszukujących elementów języka włoskiego i angielskiego związanych z tematem jedzenia przygotowaliśmy także słowniczek. Przed kolejnym wyjazdem lub wycieczką do własnej kuchni – słówka podane na talerzu. Można się nimi delektować do woli.


Co dał uczniom i szkole udział w projekcie? Z pewnością pomógł w nabyciu nowych umiejętności językowych, zwiększył kompetencje związane z technologią informacyjno-komunikacyjną, pozwolił rozwinąć umiejętności organizacyjne i kreatywność. Dał również okazję do narysowania i namalowania inspirowanych Mediolanem prac, które czekają na Was w szkole i będą przypominać najciekawsze odwiedzone miejsca. Nawet najmłodsze dzieci ze szkoły podstawowej mogły posłuchać o naszym projekcie i w konkursie plastycznym pokazały, jak w nieszablonowy sposób można opowiedzieć na kartce papieru o najsmaczniejszych potrawach kuchni włoskiej.


Czego jeszcze nauczyliśmy się i dowiedzieliśmy podczas projektu? A jeszcze tego, że przed wejściem do pociągu we Włoszech należy skasować bilet, że nawet na dworcu kolejowym może być mała galeria sztuki, że w La Scali można głośno okazywać niezadowolenie z jakości spektaklu, że wywiadówki we włoskich szkołach są często indywidualne i trwają od rana, że warzywa na targu mają barwy z innego spektrum niż nasze, że widok z dachu katedry w Mediolanie odbiera mowę, że tiramisu nigdy się nam nie znudzi i że kelner mówiący, że tiramisu dzisiaj zabrakło z pewnością żartuje :-)


W skrócie: polecamy udział w projektach wszystkim, którzy są otwarci na inne kultury, inne języki i innych ludzi. Jeszcze długo będziemy smakować tą wizytę…


"Włochy od kuchni" - proste jest piękne! Po trzykroć ;-)

Poznając tajniki włoskiej kuchni i kultury jedzenia zauważyliśmy, że prócz ogromnego szacunku do lokalnych produktów, Bez tytułuprzywiązania do tradycji (dowód: potrawa w naszym poprzednim projektowym poście jest znana od XVI wieku!), Włosi uwielbiają także prostotę. 
Jeśli (na razie) przeraża Was wizja kilkustronicowych przepisów i wielogodzinnego przygotowywania skomplikowanych dań z kosztownych składników, mamy także przykłady potraw prostych, szybkich, a jednocześnie pozwalających delektować się chwilą i dobrym towarzystwem przy jedzeniu.

Najłatwiejsze risotto, najprostsza sałatka i ... szybkie włoskie drugie danie na zimno.

To dla kogo gotujecie jutro? ;-)

Affettato misto con formaggio

Insalata mista

Rissotto al burro


Przez żołądek do serca, czyli "Włochy od kuchni" w KONKRETNEJ odsłonie!

Jeżeli nasz poprzedni wpis nie poruszył w kimś czułej kulinarnej struny, to z pewnością niniejszy nie pozostawi obojętnym żadnego miłośnika klasycznej kuchni włoskiej.77032345 2556412037772133 4344594904370905088 n

Wegetarianie może tylko poczytają dla wzbogacenia zasobu słownictwa, ale wielbicielom schabowego zapewnimy mentalną pobudkę kubków smakowych.
Dwie potrawy regionalne: mediolańska wersja kotletów z kostką oraz pełne smaku, niegdyś jedzone rękoma ze wspólnej miski Pizzoccheri della Valtellina, polecają się Waszej pamięci.

Dla mniej zaawansowanych kucharzy, ale nie mniej wybrednych smakoszy polecamy tortellini w sosie pomidorowym.

So, what's cooking? ;-)

Pizzoccheri della Valtellina

Tortellini al sugo di pomodoro

Cotoletta alla Milanese


Więcej artykułów…

  1. Coś dla ciała, coś dla ducha - czyli projekt "Włochy od kuchni" - POWER
  2. Słowniczek kulinarny - "Włochy od kuchni", POWER.
  3. II LO w Zabrzu - Szkoła Stowarzyszona UNESCO
  4. Ważny KOMUNIKAT - dotyczy MATURY 2020
  5. Pożegnanie Maturzystów 2020
  6. „Wyjdziemy z tej pandemii poharatani, ale silniejsi. Wierzę, że ten nowy świat będzie lepszy" - wywiad z Profesorem Marianem Zembalą.
  7. Reprezentacja Szkolnego Klubu Debat Oksfordzkich bierze udział w III Charytatywnym Turnieju Debat Oksfordzkich
  8. Wykład Pana Dariusza Walerjańskiego pt. "Zabrze dla odkrywców"
  9. Maraton matematyczny 2020!
  10. Dziękujemy!
  11. Benefis Ambasadora naszej szkoły Pana Profesora Mariana Zembali
  12. Słowa uznania od Pani Prezydent Miasta Zabrze
  13. II LO na Śląskim Festiwalu Nauki
  14. "Nauczyciele II LO wychodzą poza ramy swojego zawodu."
  15. Kolędowanie z Szekspirem
  16. Jesteśmy w 1000 najlepszych szkół w kraju!
  17. Meet&Code
  18. Narodowe Święto Niepodległości
  19. "Patriota i Patriotka XXI wieku"
  20. Rozwój Kompetencji Cyfrowych z Media 3.0
  21. Jesteśmy wśród zwycięzców CodeWeek 2019! (2)
  22. Prawybory parlamentarne "Młodzi Głosują"
  23. BohaterON- włącz historię!
  24. Młodzi Głosują
  25. Podziękowanie za udział w XV Dniu Nauki w Zabrzu!
  26. Warsztaty zorganizowane przez firmę ADAMED
  27. XV Dzień Nauki w Zabrzu
  28. Uroczyste rozpoczęcie Roku Szkolnego 2019/20 w II Liceum Ogólnokształcącym
  29. KIERMASZ PODRĘCZNIKÓW UŻYWANYCH dla uczniów liceum
  30. Lista podręczników obowiązujących w roku szkolnym 2019/2020 w II Liceum Ogólnokształcącym w Zabrzu
  31. Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 5 w Zabrzu w Programie AI Schools Academy!
  32. Ścieżki Kopernika - podsumowanie udziału w projekcie.
  33. Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2018/2019 klas trzecich Gimnazjum nr 2 oraz 1 i 2 klasy II Liceum Ogólnokształcącego
  34. Dwójka - Inny Wymiar Nauki superprodukcja uczniów II Liceum Ogólnokształcącego w Zabrzu
  35. Relacja z wizyty amerykańskich studentów w II LO
  36. Zakończenie roku szkolnego 2018/2019
  37. Festyn Rodzinny 2019 w ZSO nr 5 w Zabrzu
  38. Narada Obywatelska o Edukacji
  39. Rekrutacja do II Liceum Ogólnokształcącego w Zabrzu 2019 / 2020
  40. II Charytatywny Turniej Debat Oksfordzkich "Debatuj z sercem"
  41. Uroczyste otwarcie Zielonej Pracowni w II Liceum Ogólnokształcącym - 25 stycznia 2019 r.
  42. Polonez Maturzystów 2019
  43. DZIEŃ TRANSPLANTOLOGA
  44. Bardzo dziękujemy!
  45. Czym jest Biblia?
  46. Pierwsze spotkanie online z niezwykłą Susan Marie Sesay i jej podopiecznymi z Save the Young Girls Foundation z Sierra Leone
  47. 1,2,3 - Polska - sukcesy w konkursie wojewódzkim!
  48. Dla Niepodległej
  49. Wycieczka "Niepodległa"
  50. Wybory na przewodniczącego Samorządu Uczniowskiego oraz opiekuna Samorządu Uczniowskiego ZSO nr 5 w Zabrzu
  51. Po wielkich urodzinach Dwójki! (2)
  52. I miejsce w Grze Miejskiej - Industrial Treasures Hunt!
  53. Wygraliśmy 30 000 dofinansowania na utworzenie najnowocześniejszej ekopracowni!
  54. "Projekt 1918. Nowa rzeczywistość" koordynowany jest przez II Liceum Ogólnokształcące w Zabrzu i I Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Rudzie Śląskiej
  55. II Liceum Ogólnokształcące wśród 100 najlepszych śląskich liceów i 5 w Zabrzu!
  56. Nasze uczennice w XII Ogólnopolskim Konkursie Języka Włoskiego!
  57. Nasze doświadczenie w edukacyjno-badawczym Programie GLOBE zostało zaprezentowane na międzynarodowym spotkaniu w Szwajcarii.
  58. Posłanie z okazji jubileuszu 40-lecia członkostwa Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 5 w Zabrzu w sieci Szkół Stowarzyszonych UNESCO
  59. „il Bel Paese” - etap ogólnopolski!
  60. Konkurs Wiedzy o Języku Polskim, marzec 2018
  61. Dzień Nowych Technologii w Edukacji - 21.03.2018r.
  62. Urodziny z wielką pompą!
  63. Zajęcia survivalowe w II LO
  64. "Masz Dar Życia"
  65. Sukcesy w Ogólnopolskim Konkursie Języka Włoskiego!
  66. WALENTYNKI Z KULTURĄ
  67. "Zabrzańska szkoła jedną z najbardziej innowacyjnych placówek oświatowych w Europie!"
  68. Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 5 w Zabrzu jedną z najbardziej innowacyjnych szkół w Europie. Zwycięzca europejskiego konkursu STEM4YOU Competition!